Ελλάδα

Νέες δράσεις για τις ΤΠΕ στις επόμενες προκηρύξεις του ΕΠΑνΕΚ

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Tις δράσεις, που αναμένεται να ενεργοποιηθούν στους επόμενους μήνες, παρουσιάζει το νέο ενημερωτικό έντυπο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Στις δράσεις, που θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες του 2016 και το 2017, περιλαμβάνονται έργα τα οποία σχετίζονται με την αγορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Αναβάθμιση επιχειρήσεων του λιανεμπορίου στους τομείς των logistics και των ΤΠΕ τους επόμενους μήνες του 2016 και το 2017Συγκεκριμένα, πρόκειται για προκήρυξη που αφορά την αναβάθμιση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου στους τομείς των ΤΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και των logistics.

Μεταξύ άλλων, τους επόμενους μήνες του 2016 και το 2017 θα πρέπει να αναμένεται η ενεργοποίηση του Β’ κύκλου τριών δράσεων επιχειρηματικότητας: ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προϋπολογισμού €50 εκατ., νεοφυής επιχειρηματικότητα προϋπολογισμού €48 εκατ. και αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές προϋπολογισμού €70 εκατ.

Επιπλέον, οι νέες προκηρύξεις αφορούν δράσεις όπως η δικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters), οι συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας σε σχέση με τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα, η

ενίσχυση της ίδρυσης νέων τουριστικών μονάδων ή επέκτασης υφιστάμενων με την ανέγερση νέων μονάδων, η αναβάθμιση των εταιρειών franchising, η Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον.

Επιπλέον, ενισχύονται οι νέες δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας, ενώ ήδη δημιουργήθηκε το Μητρώο ∆ομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας (Start-ups).

Καινοτομία

Να σημειωθεί ότι από το νέο ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους €1 δις για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, με τους εξής επιμέρους στόχους: την ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας από επιχειρήσεις, τη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς, τη δημιουργία επιχειρήσεων από ομάδες ερευνητών, τη βελτίωση των ερευνητικών υποδομών της χώρας.

€4,67 δις

Στο έντυπο υπενθυμίζεται ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ) αποτελεί ένα από τα πέντε τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.Καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της χώρας και έχει προϋπολογισμό €4,67 δις δημόσιας δαπάνης (€3,65 δις Κοινοτική συνδρομή και €1,02 δις εθνική συμμετοχή).

Κεντρικός στρατηγικός στόχος του ΕΠΑνΕΚ 2014 – 2020 είναι η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με εστίαση σε παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία και δυνατότητα δημιουργίας βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης.