Like

Πες τι μουσική ακούς να σου πω τι σε ενδιαφέρει στον κόσμο

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cambridge υποστηρίζουν πως το είδος μουσικής που ακούμε, μπορεί να δώσει μια εικόνα για τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Τι σημαίνει αυτό; Με λίγα λόγια πες μου τι μουσική ακούς, να σου πω τι τύπος είσαι.

Ερευνητές κατά την τελευταία δεκαετία έχουν υποστηρίξει πολλάκις ότι οι μουσικές μας προτιμήσεις αντικατοπτρίζουν χαρακτηριστικά όπως η ηλικία και η προσωπικότητά μας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες τείνουν να προτιμούν την τζαζ, την κλασική και την παραδοσιακή μουσική, και αυτοί που είναι εξωστρεφείς τείνουν να προτιμούν μουσικές όπως οι ποπ, ηλεκτρονική, funk, soul κτλ.

Πες τι μουσική ακούς να σου πω τι σε ενδιαφέρει στον κόσμο

Με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, ομάδα ψυχολόγων ενημερώνει πώς ακόμα και ο τρόπος που ερμηνεύουμε τον κόσμο μπορεί να αντικατοπτρίζεται στο είδος μουσικής που ακούμε, καθώς αυτό φανερώνει αν είμαστε “empathizers” δηλαδή αν ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων ή “systemizers” δηλαδή αν ενδιαφερόμαστε περισσότερο για πιο “ψυχρά” θέματα, όπως οι κανόνες και τα συστήματα του κόσμου μας.

Η μελέτη

Ειδικότερα, η ομάδα με επικεφαλής τον διδακτορικό φοιτητή, μουσικό και ψυχολόγο David Greenberg, εξέτασε πώς το “γνωστικό στυλ” επηρεάζει τις μουσικές μας επιλογές, βασιζόμενη στη θεωρία “Empathizing-systemizing”, σύμφωνα με την οποία, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες με βάση το κατά πόσο έχουν καλές επιδόσεις στην ενσυναίσθηση (αναγνωρίζουν και αντιδρούν σε σκέψεις και συναισθήματα άλλων), στη συστηματοποίηση (δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την κατανόηση και οικοδόμηση των κανόνων που διέπουν τα συστήματα στις κοινωνίες μας) ή και στα δύο.

“Αν και οι μουσικές επιλογές των ανθρώπων μεταβάλλονται με τον χρόνο, έχουμε ανακαλύψει ότι τα επίπεδα ενσυναίσθησης ενός ατόμου και το στυλ σκέψης του προβλέπει τι είδους μουσική του αρέσει”, δήλωσε σχετικά ο Greenberg.

Πες τι μουσική ακούς να σου πω τι σε ενδιαφέρει στον κόσμο

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε πολλαπλές μελέτες με περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες, μέσω του Facebook και της εφαρμογής myPersonality. Οι συμμετέχοντες στα πειράματα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια ψυχολογίας, προκειμένου να αξιολογηθεί αν είναι empathizers ή systemizers και σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, να ακούσουν και να βαθμολογήσουν μουσικά κομμάτια από διαφορετικά είδη και υποείδη μουσικής.

Τα αποτελέσματα

Οι άνθρωποι που σκόραραν υψηλά στην ενσυναίσθηση φάνηκε να προτιμούν “γλυκιά”, “μαλακή” μουσική και συγκεκριμένα από τα είδη R&B, soul, soft rock, αλλά και σύγχρονη (pop, ηλεκτρονική, acid jazz) και παραδοσιακή.

  • Μουσική παρεμβολή: Ποια ήταν η πιο βαρετή δεκαετία στην ιστορία της μουσικής;

Αντίθετα οι άνθρωποι που σκόραραν υψηλά στη συστηματοποίηση φάνηκε να προτιμούν την “έντονη μουσική” και συγκεκριμένα την punk, τη heavy metal και τη hard rock.

Ήπια και “σκληρά” ακούσματα

Οι ερευνητές, στη συνέχεια, εξέτασαν σε βάθος και διαπίστωσαν πως εκείνοι που είχαν υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης προτιμούσαν μουσικές χαμηλής ενέργειας με ήπια, θερμά και αισθησιακά στοιχεία, οι οποίες εξέφραζαν αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη και η κατάθλιψη και είχαν συναισθηματικό βάθος (ήταν, δηλαδή, ποιητικές, χαλαρωτικές και στοχαστικές).

Πες τι μουσική ακούς να σου πω τι σε ενδιαφέρει στον κόσμο

Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες που έτειναν προς τη συστηματοποίηση προτιμούσαν τη μουσική υψηλής διέγερσης, ισχυρή, έντονη και συναρπαστική, η οποία συσχετιζόταν με θετικά συναισθήματα όπως η ζωντάνια, ενώ παράλληλα είχε εγκεφαλικό βάθος (ήταν, δηλαδή, χαρακτηριστικά πολύπλοκη).

  • Αν θες να μάθεις: Μουσικός “ρουφιάνος”: τι μουσική ακούει όλος ο κόσμος;

Ένας εκ των συγγραφέων, ο Dr Jason Rentfrow, σημείωσε: “Αυτή η έρευνα τονίζει πως η μουσική είναι ένας καθρέφτης του εαυτού μας. Η μουσική είναι μια έκφραση του ποιοι είμαστε συναισθηματικά, κοινωνικά και νοητικά”.

“Αυτή η νέα μελέτη είναι μια συναρπαστική επέκταση της θεωρίας ’empathizing- systemizing’. Η έρευνα μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε αυτούς που βρίσκονται στα άκρα, όπως τα άτομα με αυτισμό που είναι ισχυροί systemizers”, πρόσθεσε ο καθηγητής και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Simon Baron- Cohen.

Μουσικά παραδείγματα

Empathizers: ποια τραγούδια προτιμούν*

  • Hallelujah – Jeff Buckley
  • Come away with me – Norah Jones
  • All of me – Billie Holliday
  • Crazy little thing called love – Queen

Systemizers: ποια τραγούδια προτιμούν*

  • Concerto in C – Antonio Vivaldi
  • Etude Opus 65 No 3 — Alexander Scriabin
  • God save the Queen – The Sex Pistols
  • Enter the Sandman – Metallica

*τα τραγούδια είναι ενδεικτικά, από τη λίστα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη