Like

Τεστ: Η καθοριστική ερώτηση που προβλέπει την ευτυχία

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Συνηθίζουμε να λέμε πως ο χρόνος είναι χρήμα, μήπως όμως τελικά ο χρόνος είναι πιο πολύτιμος από το χρήμα; Μάλλον το δεύτερο ισχύει, τουλάχιστον όσον αφορά την ευτυχία μας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Social Psychological & Personality Science.

Πολύ συχνά μπαίνουμε σε δίλημμα αν πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο χρόνο ή στο χρήμα: Να αναλάβω τη δουλειά που θα μου αποφέρει περισσότερα χρήματα αλλά που θα με δεσμεύει για περισσότερες ώρες ή να επιλέξω μια δουλειά με χαμηλότερο μισθό που μου αφήνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο;

Προκειμένου να διαπιστώσουν σε ποιο από τα δύο αγαθά δίνουν μεγαλύτερη αξία οι περισσότεροι άνθρωποι –και κατά πόσο η επιλογή τους αυτή τους οδηγεί στην ευτυχία– οι ερευνητές ρώτησαν ευθέως 4.000 ανθρώπους: «Τι από τα δύο θες περισσότερο στη ζωή σου: χρόνο ή χρήμα;»

Η έρευνα περιελάμβανε πέντε επιμέρους στάδια. Οι συμμετέχοντες απάντησαν στην ερώτηση διαδικτυακά ή κατά τη διάρκεια προσωπικής συνέντευξης, ενώ ορισμένοι από αυτούς έπρεπε επίσης να δηλώσουν γιατί επιλέγουν το ένα αγαθό αντί του άλλου.

Περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων απάντησαν ότι θα προτιμούσαν να έχουν περισσότερα χρήματα και όχι περισσότερο χρόνο.

«Είναι λογικό» δηλώνει ο καθηγητής Χαλ Χερσφιντλ από τη Σχολή Διοίκησης του UCLA, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα. «Στην πραγματικότητα, ο χρόνος μπορεί να σου εξασφαλίσει πολλά πράγματα, όμως δεν είναι τόσο εύκολο να το συνειδητοποιήσουμε». Με άλλα λόγια, το χρήμα είναι μετρήσιμο, γι’ αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να του δίνουν μεγαλύτερη αξία.

Όταν όμως οι ερευνητές συσχέτισαν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων με ποικίλες παραμέτρους ευτυχίας και ευεξίας, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν επιλέξει το χρόνο αντί του χρήματος ήταν πιο ευτυχισμένοι στη ζωή τους, ασχέτως πόσο χρόνο και πόσο χρήμα είχαν πραγματικά στη διάθεσή τους.

Οι άνθρωποι που έδωσαν προτεραιότητα στο χρόνο εστίαζαν περισσότερο στις επιθυμίες τους (π.χ. ένα καλλιτεχνικό έργο που ήθελαν να ολοκληρώσουν) παρά στις υποχρεώσεις τους (π.χ. στις δουλειές του σπιτιού που έπρεπε να κάνουν) και αρκετοί από αυτούς δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με αγαπημένα πρόσωπα παρά μόνοι. Επίσης, τα άτομα αυτά ήταν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτερα σε ηλικία, παντρεμένα και με παιδιά, παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την αξία που δίνει κανείς στο χρόνο.

Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει στοιχεία παλαιότερων μελετών, οι οποίες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δίνουν αξία στο χρόνο συνήθως επιλέγουν δραστηριότητες που τους κάνουν ευτυχισμένους. Οι εμπειρίες που αποκομίζει κάποιος χάρη στο χρόνο που αφιερώνει σε αυτές πιθανότατα θα του εξασφαλίσουν περισσότερη χαρά από τα υλικά αγαθά που του κόστισαν αρκετά χρήματα.