Like

Ποιους άνδρες προτιμούν οι γυναίκες για σύντομες σχέσεις;

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Πρόκειται για μελέτη της ερευνήτριας του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο, Eveline Vincke, η οποία επιχείρησε να διερευνήσει τους λόγους που το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι συμπεριφορές οι οποίες συνεχίζουν να παρατηρούνται σε υψηλό βαθμό ανάμεσα στους άνδρες, παρά τις καλά τεκμηριωμένες επιπτώσεις τους στην υγεία των ανθρώπων.

Στη μελέτη της, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Psychology, η Vincke προτείνει ότι τόσο το κάπνισμα όσο και η κατανάλωση αλκοόλ από νεαρούς άνδρες είναι μία βραχυπρόθεσμη στρατηγική ζευγαρώματος, στα πλαίσια της οποίας οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία τους περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Για να ελέγξει την υπόθεσή της, η ερευνήτρια μαζί με τους συνεργάτες της, πραγματοποίησε δύο ξεχωριστές έρευνες. Στην πρώτη, πήρε συνέντευξη από 239 ετεροφυλόφιλες γυναίκες ηλικίας 17 έως 30 ετών και στη δεύτερη, από 171 άνδρες της ίδιας ηλικίας.

Οι εθελόντριες που συμμετείχαν στην πρώτη έρευνα, κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τη συμπεριφορά ανδρών που βρίσκονταν στο ίδιο ηλικιακό φάσμα με εκείνες, με βάση το πόσο υγιείς ή επικίνδυνες θεωρούσαν τις συμπεριφορές τους, αλλά και να αποκαλύψουν αν θα ενδιαφέρονταν για ραντεβού με έναν από τους άνδρες και αν ναι, αν είχαν βραχυπρόθεσμους ή μακροπρόθεσμους στόχους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, γράφει η Vincke, έδειξαν ότι τόσο το κάπνισμα όσο και η κατανάλωση αλκοόλ θεωρούνται από τις νέες γυναίκες συμπεριφορές που βλάπτουν την υγεία. Επιπλέον, οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τους άνδρες που έχουν αυτές τις συμπεριφορές ως άτομα τα οποία αναζητούν πιο βραχυπρόθεσμες σχέσεις, σε σχέση με εκείνους οι οποίοι ούτε πίνουν ούτε καπνίζουν.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε, επίσης, ότι για τις νέες γυναίκες που αναζητούν σύντομες σχέσεις, οι συμπεριφορές αυτές και ιδιαίτερα η κατανάλωση αλκοόλ είναι ελκυστικές, γεγονός που βραχυπρόθεσμα, δίνει πλεονέκτημα στους άνδρες που τις επιδεικνύουν. Οι γυναίκες, πάντως, που αναζητούν σοβαρό δεσμό, βλέπουν αρνητικά τους άνδρες που πίνουν και καπνίζουν πολύ.

Η δεύτερη έρευνα έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η συμπεριφορά των νέων ανδρών συμφωνεί με τις ανωτέρω προσδοκίες των νέων γυναικών. Πράγματι, διαπιστώθηκε ότι οι νέοι άνδρες που καπνίζουν και πίνουν περισσότερο από τους υπόλοιπους, έχουν πιο βραχυπρόθεσμους στόχους όσο αφορά τις σεξουαλικές τους σχέσεις.

“Γενικά, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να λειτουργούν σαν βραχυπρόθεσμη στρατηγική ζευγαρώματος”, γράφει η Vincke στη μελέτη της, καθώς αυτές οι συμπεριφορές φαίνονται πιο ριψοκίνδυνες και ελκυστικές στα μάτια των γυναικών που αναζητούν σχέση περιορισμένου χρόνου.

Τα συμπεράσματα της μελέτης, σύμφωνα με την ερευνήτρια, δείχνουν ότι “η υπογράμμιση των βλαβερών επιπτώσεων του καπνίσματος και του αλκοόλ, προκειμένου να παρεμποδιστούν ανθυγιεινές συμπεριφορές, όχι μόνο μπορεί να μην είναι αποτελεσματική στρατηγική, αλλά μπορεί να αποδειχθεί, τελικά, ότι έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα”.