Τοπικά

Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση της Α.ΚΙ.Δ.Α. με θέμα «Η προσφυγιά χθες και σήμερα».

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Την Κυριακή το απόγευμα 20/03/2016 πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση της ΑΚΙΔΑ με θέμα «Η προσφυγιά χθες και σήμερα», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη».

Ο Δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Παναγιώτης Κουνάβης αναφέρθηκε στις διαστάσεις του προσφυγικού προβλήματος. Επισήμανε ότι δεν θα λυθεί το προσφυγικό ζήτημα, αν δεναντιμετωπιστούν οι αιτίες του, ο πόλεμος, η φτώχεια και η εξαθλίωση. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα η αλληλεγγύη των ΟΤΑ, των φορέων και τον πολιτών να μπορέσουν να μπουν σε έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό από την πολιτεία και παράλληλα κάλεσε το Δήμο Δυτικής Αχαΐας να αναλάβει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Κάτι για το οποίο ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας δεσμεύτηκε.

Τέλος, σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων επισήμανε ότι αυτοί οι χώροι δεν πρέπει να μετατρέψουν τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών. Πρέπει να είναι ανοικτά και ότι πρέπει να παρέχουν στους πρόσφυγες ιατρική κάλυψη, σίτιση, άσυλο και νομική βοήθεια προκειμένου να λάβουν τα απαιτούμενα έγγραφα, ώστε να φτάσουν στο προορισμό που επιθυμούν, έτσι όπως ορίζει η Διεθνής Σύμβαση της Γενεύης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Νίκη Ράλλη, ιστορικός – αρχαιολόγος, η οποία αναφέρθηκε στο προσφυγικό δράμα του 1922. Παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο εκείνης της εποχής, το προσφυγικό ζήτημα που δημιουργήθηκε και την άφιξη των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο. Έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για το ιστορικό της εγκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή μας, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, για την καθημερινότητά τους και για τον τρόπο αντιμετώπισής τους από την πολιτεία και το γηγενή πληθυσμό.

Τελευταίος εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Τάσος Γιακουμής, ιατρός και πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Α., ο οποίος παρουσίασε την εθελοντική δράση της Ε.Ι.Ν.Α. στη Μυτιλήνη σχετικά με τους πρόσφυγες. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε η αποστολή, στην έλλειψη σχεδιασμού και ευρύτερου συντονισμού των δράσεων αλληλεγγύης στο νησί της Μυτιλήνης, στην ελλιπή παρουσία του κράτους και στη δράση των ΜΚΟ.
Η εκδήλωση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και έγιναν πολλές τοποθετήσεις, εποικοδομητική συζήτηση και κατάθεση προτάσεων.

Στο χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε φωτογραφική έκθεση με παλαιές φωτογραφίες από την προσφυγικό δράμα του 1922 και με πλούσιο υλικό από τη δράση της Ε.Ι.Ν.Α. στη Μυτιλήνη.
Η Α.ΚΙ.Δ.Α ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και τα ΜΜΕ για τη προβολή και κοινοποίησή της. Τέλος, ευχαριστεί τη Δημοτική αρχή και όλες τις δημοτικές παρατάξεις για την παρουσία τους στη εκδήλωση, τον περιφερειακό σύμβουλο και πρώην βουλευτή Βασίλη Χατζηλάμπρου, καθώς επίσης τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τους εκπροσώπους φορέων.

12380772_10207662061763401_1602434959_o