Ελλάδα

Επίθεση στην Τουρκία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τουλάχιστον ένας ή δύο από τους νεκρούς είναι δράστες της επίθεσης -19 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση -Το ΡΚΚ «δείχνουν» οι τουρκικές αρχές – Η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε εκδώσει προειδοποίηση δύο ημέρες νωρίτερα.

Αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας επικαλούμενος τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί υποστήριξε ότι την επίθεση πραγματοποίησε μαχητής του ΡΚΚ ή συνδεόμενης με αυτό οργάνωσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Εφκάν Αλά, ανακοίνωσε από την πλευρά του σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και ότι το όνομα της οργάνωσης που είναι υπεύθυνη γι΄αυτήν θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα. «Πιστεύω ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο και ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν».

Σύμφωνα με το Reuters μετά την έκρηξη ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Εικόνες που αναρτούν χρήστες του Twitter δείχνουν καμένα οχήματα και τουλάχιστον ένα καμένο λεωφορείο.

Ο 28χρονος Ντογάν Ασίκ βρισκόταν μέσα σε ένα λεωφορείο όταν σημειώθηκε η έκρηξη. «Το ωστικό κύμα μας πέταξε μέσα στο λεωφορείο» δήλωσε στο Associated Press ο 28χρονος ο οποίος υπέστη τραύματα στο πρόσωπο και το χέρι.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο ημέρες η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα είχε εκδώσει προειδοποίηση για πιθανά σχέδια επίθεσης σε κυβερνητικά κτήρια και σπίτια σε γειτονιά της τουρκικής πρωτεύουσας ζητώντας από αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες περιοχές.

Πρόκειται για την τρίτη έκρηξη στην τουρκική πρωτεύουσα από τον Οκτώβριο του 2015.

Πριν από έναν μήνα κουρδική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση σε στρατιωτικό κομβόι στην Άγκυρα που προκάλεσε τον θάνατο 28 ανθρώπων.

Τον Οκτώβριο 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε πορεία ειρήνης στη φονικότερη επίθεση στην ιστορία της Τουρκίας.

«Μαύρο» σε Facebook και Twitter μετά το μακελειό στην Άγκυρα Δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε απαγόρευση της πρόσβασης μετά την ανάρτηση υλικού από το σημείο της επίθεσης Δικαστήριο της Αγκυρας διέταξε απαγόρευση πρόσβασης στο Facebook, στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την ανάρτηση οπτικού υλικού από το σημείο της βομβιστικής επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV. Πολλοί χρήστες ανέφεραν δυσκολία πρόσβασης στις ιστοσελίδες.

Οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν πέρυσι την πρόσβαση στο Twitter έπειτα από την ανάρτηση φωτογραφιών τούρκου εισαγγελέα, ο οποίος εκρατείτο υπό την απειλή όπλου από μέλη ακροαριστερής οργάνωσης.

Καταδικάζει την επίθεση το ελληνικό ΥΠΕΞ Αποτροπιασμό εκφράζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην Άγκυρα.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχεται, και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό, στους πολίτες της τουρκικής πρωτεύουσας, καθώς τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

difernews.gr