Ελλάδα

Ειδομένη: Μωρά κοιμούνται στις λάσπες

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Απελπιστική παραμένι η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι σε υπαίθριους καταυλισμούς στις λάσπες, 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με το όνειρο να περάσουν τα σύνορα και να φθάσουν στην βόρεια Ευρώπη.

Το τελευταίο 24ωρο δεν πέρασε ούτε ένας πρόσφυγας τα σύνορα των Σκοπίων, την ώρα που οι αρρώστιες πολλαπλασιάζονται με μορφή «επιδημίας«, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης παιδιών και ενηλίκων.

«Η Ευρώπη κλείνει τις πόρτες και η κοινωνία παραμένει άφωνη όταν αντικρίζει αυτές τις φωτογραφίες στην Ειδομένη», σχολιάζει στο Twitter ο Ισπανός δημοσιογράφος, ο οποίος δημοσιεύει την εικόνα που απαθανάτισε ο φωτογράφος Rober Astorgano, στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων. Η φωοτογραφία απεικονίζει μια γυναίκα, μάνα, πρόσφυγα, να έχει τοπθετήσει το μωρό της σε ένα χαρτόκουτο για να το προστατεύσει από τη λάσπη.

Η χθεσινή νύχτα ήταν από τις πιο δύσκολες των τελευταίων εβδομάδων, καθώς ο καταυλισμός μετατράπηκε σε έναν μεγάλο βαλτότοπο εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης. Οι πρόσφυγες προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατευθούν από την βροχή φτιάχνοντας αυλάκια γύρω από τις σκηνές τους, ενώ κάποιοι που δεν είχαν σκηνή, μεταξύ των οποίων και παιδιά,αναγκάστηκαν χθες να κοιμηθούν στο παγωμένο και βρεγμένο έδαφος, κάτι που επιβάρυνε την ήδη εξασθενημένη υγεία τους.

Καθημερινά διακομίζονται στα κοντινά νοσοκομεία άρρωστα βρέφη και παιδιά, από τα περίπου 7.000 -μεταξύ των οποίων πολλά ασυνόδευτα- που ζουν στον καταυλισμό της Ειδομένης. Τη Δευτέρα χρειάστηκε να μεταφερθούν ένα νεογνό που παρουσίασε υψηλό ίκτερο. Οι Γιατροί του Κόσμου και οι εθελοντικές οργανώσεις εκφράζουν κραυγή αγωνίας, μετά το χθεσινό τραγικό περιστατικό με την ηλεκτροπληξία που έπαθε ένα 12χρονο αγόρι, που χτυπήθηκε από ρεύμα στο σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής.

difernews.gr