Ελλάδα

Ευρεία σύσκεψη για το προσφυγικό

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ενώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξακολουθούν να φθάνουν κατά χιλιάδες στα ελληνικά νησιά που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή και φιλοξενία τους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις κινήσεις για την πολιτική και επικοινωνιακή αξιοποίηση του θέματος, προβάλλοντας την Ελλάδα ως χώρα που πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

Έτσι σήμερα, μία ημέρα μετά την επίσκεψη Σουλτς στην χώρα και ενώ προετοιμάζεται το ταξίδι του στην Τουρκία ο πρωθυπουργός συγκαλεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Στην σύσκεψη θα παρευρεθούν οι δήμαρχοι Λέσβου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου, οι Μητροπολίτες των παραπάνω νησιών. Επίσης, θα συμμετάσχουν οι Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Στην σύσκεψη θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και εξεταστεί η ενεργότερη συμμετοχή και συντονισμός όλων σε δράσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τα 500 εκατ. ευρώ των κοινοτικών ταμείων. Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να διαμορφώσει ένα κοινωνικό μέτωπο με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή στα ακριτικά νησιά, τα οποία δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση των μεταναστευτικών ροών.

Μετά και τις επισκέψεις των ευρωπαίων αξιωματούχων στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι η έλλειψη δομών είναι τεράστιο πρόβλημα το οποίο πρέπει να διορθωθεί ταχύτατα και εκτιμούν ότι αν λειτουργήσουν σωστά τα hotspots και οι διαδικασίες ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης των προσφύγων θα αναβαθμιστεί συνολικά η θέση της χώρας.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός ανεβάζει την ανάγκη συμμετοχής της Τουρκίας στην διαχείριση του προβλήματος προετοιμάζοντας το κλίμα για την επίσκεψή του και τις συναντήσεις που θα έχει και θα εκπροσωπεί και την ΕΕ. “Το όραμα το δικό μας είναι μια Ευρώπη χωρίς φράχτες, χωρίς σύνορα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός χθες και πρόσθεσε ότι «η ιδέα να πέσει μονομερώς ο φράχτης στον Εβρο είναι ιδέα κάποιων που δεν γνωρίζουν. Πρέπει με υπευθυνότητα να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα. Λύση είναι η συνεργασία με την Τουρκία η οποία πρέπει να συγκρατήσει τις ροές και να συμβάλει στην καταγραφή των προσφύγων. Θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο εάν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, αυτές οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά, έτσι ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην διακινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του στο Αιγαίο».

Πολιτικοί παρατηρητές ωστόσο επισημαίνουν ότι δημιουργεί προσδοκίες σε σχέση με την επικείμενη επίσκεψη στην Τουρκία. Σημειώνουν ότι ακόμη και η κυρία Μέρκελ που επισκέφθηκε την Τουρκία δεν πέτυχε τα αποτελέσματα που ήθελε, ενώ η Άγκυρα έχει μεγάλες απαιτήσεις για να συμφωνήσει στο Action Plan. Ο κ. Τσίπρα πηγαίνει χωρίς να έχει τίποτε να κομίσει πέρα από τα ωραία λόγια περί την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη, που δεν συγκινούν την τουρκική ηγεσία η οποία άλλωστε έχει στο έδαφός της περί τα 3.500.000 πρόσφυγες. Είναι σαφές ότι θα συνδέσει το προσφυγικό με την δική της πολιτική στο Αιγαίο. Ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να κάνει το προσφυγικό διμερές θέμα, όπως άλλωστε τον προτρέπουν και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι.