Like

Μονεμβασιά: Τραπέζια στην καστροπολιτεία

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 
Σε ένα ασυναγώνιστα ερωτικό σκηνικό βγαλμένο από βράχο και ιστορία, απολαμβάνουμε τα καλύτερα πιάτα δίπλα στο κύμα με το αεράκι του Μυρτώου να μας ανακατεύει τα μαλλιά.
Εστιατόριο Kinsterna
Αυτό είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσετε την υψηλού επιπέδου ελληνική κουζίνα που προσφέρεται στο ομώνυμο πολυτελές ξενοδοχείο. Όλα τα τοπικά φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν στον κήπο ή στα κοντινά χωράφια – στα οποία συγκαταλέγονται από άγρια σπαράγγια και ντοματίνια μέχρι ρόδια και κυδώνια – εμπλουτίζουν επιδέξια τα πιάτα και τα επιδόρπια του εστιατορίου. Μη χάσετε το βιολογικό κοτόπουλο από κοντινό αγρόκτημα αλλά και τον υπέροχο σολομό και συναφή είδη πέστροφας που μπορούν να βρεθούν μόνο στην περιοχή. Λειτουργεί μόνο για δείπνο (Άγιος Στέφανος, τηλ.: 27320 66300, από €40 το άτομο).

Princess Kyniska
Εμπνευσμένη από τη μεσογειακή και ελληνική διατροφή, η κουζίνα του ολοκαίνουριου πολυτελούς ξενοδοχείο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική πρόταση για τους απαιτητικούς της γεύσης. Ποιοτικά, αγνά και φρέσκα υλικά, «πειραγμένες» ελληνικές συνταγές που βρίσκουν τις ρίζες στην παραδοσιακή εκλεκτή κουζίνα, μεράκι και έμπνευση από το διάσημο chef Γιάννη Μπαξεβάνη, και η απόλυτη διάθεσή μας να κατακτήσουμε και τις γευστικές αισθήσεις σας, είναι τα βασικά συστατικά για μοναδικές γεύσεις. Μια πλούσια παλέτα που περιλαμβάνει ψάρι, κρέας, λαχανικά, ελληνικά παραδοσιακά, τοπικά εδέσματα και γλυκά, σε gourmet εκδοχές, αλλά και εκλεκτά κρασιά, που ολοκληρώνουν τις γευστικές περιπλανήσεις σας, καλύπτει όλες τις υψηλές γαστρονομικές απαιτήσεις (Καραβοστάσι, τηλ.: 27320 83410, http://www.princesskyniskasuites.gr, από €30 το άτομο).

Ματούλα
Αρνάκι λαδορίγανη και λαχανοντολμάδες στη σκιά του κάστρου, στην ταβέρνα που για πάνω από 60 χρόνια αποτελεί σταθερή αξία για μαγειρευτά με τη θάλασσα να απλώνεται στα πόδια μας. Σπεσιαλιτέ το κρασάτο χοιρινό με χυμό και φλούδες από πορτοκάλι (τηλ.: 27320 61660, www.matoula.gr, από €15 το άτομο).

Χρυσόβουλο
Από τον Αύγουστο του 2012 ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας παντρεύει την δημιουργικότητα με τις καλύτερες πρώτες ύλες της λακωνικής γης σε ένα πολύ προσεγμένο χώρο. Αρχίστε με κρέμα φάβας και γαρίδες και συνεχίστε με σιγοψημένο χοιρινό στο φούρνο γεμιστό με κεφαλοτύρι σε σάλτσα πορτοκαλιού. Φινάλε με σουφλέ σοκολάτας ή χλιαρή γαλατόπιτα με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. (Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ.: 27320 62022, www.chrisovoulo.gr, από €25 το άτομο).

Κανόνι
Όλοι έρχονται για τη θέα από τις βεράντες του εστιατορίου αλλά και για τη σπεσιαλιτέ το μοσχάρι κοκκινιστό στο πήλινο, σκεπασμένο με λεπτοκομμένες πατάτες και τυρί ένταμ. Εκτός από πολύ καλά μαγειρευτά, θα βρείτε και ολόφρεσκα ψάρια (τηλ.: 27320 61387, http://tokanoni.com, από €12 το άτομο).
Μαριάνθη
Επιστροφή για φαγητό στην ταβέρνα της Μαριάνθης και της Μάγδας που εδώ και τέσσερις δεκαετίες η σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα πάνω στο καλντερίμι. Μη χάσετε τον πρωτότυπο μουσακά με μοσχάρι και φέτα, τις αρωματικές χορτόπιτες με άνηθο αλλά και τα φημισμένα κεφτεδάκια της Μαριάνθης (τηλ.: 27320 61271, από € 15 το άτομο).
Το Βότσαλο 
Μπροστά στη θάλασσα και με θέα το κάστρο, λίγο πριν από τη γέφυρα, ο κύριος Κυριάκος και η κυρία Σταυρούλα μαγειρεύουν με αγνά προϊόντα σπιτικά φαγητά κατσαρόλας (μοσχαράκι κοκκινιστό, λεμονάτο κ.ά.), που ταιριάζουν περίφημα με τις φρεσκοκομμένες πατάτες και το καλό χύμα κρασί τους. Ψάρι μόνο όταν βρίσκουν φρέσκο. Το λάδι είναι από τους ελαιώνες της οικογένειας (τηλ.: 27320 61486, από €12 το άτομο).

Σκορπιός
Χορταστικές μερίδες θαλασσινών με θέα τον βράχο, δίπλα στη μαρίνα της Μονεμβασιάς. Στον Σκορπιό θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε τη γαριδομακαρονάδα, το ριζότο με γαρίδες, τη μακαρονάδα “Σκορπιός” και το μυδοπίλαφο. Μην παραλείψετε και τα πιάτα τοπικής κουζίνας. Είναι εξίσου δυνατά (Νέα Μονεμβάσια, τηλ: 27320 62090, , από €12 το άτομο).

Αστερίας
Δίπλα στο κύμα και με θέα το κάστρο, η Έφη και ο Σπύρος θα σας σερβίρουν φρέσκα ψάρια και σπιτικά μαγειρευτά. Κόκορας μπαρδουνιώτικος με χυλοπίτες, αστακομακαρονάδα, γαριδομακαρονάδα και σαλάτα «Αστερίας» με μύδια, γαρίδες και ψιλοκομμένο καλαμάρι – μερικά από τα σπέσιαλ πιάτα τους. Συνοδέψτε τα με ντόπιο κρασί και κρητική τσικουδιά (τηλ.: Νέα Μονεμβάσια, τηλ.: 27320 62049, από €12 το άτομο).

Άθας
Ο κύριος Θανάσης και η σύζυγός του Σοφία χρησιμοποιούν ντόπια προϊόντα που κάνουν τα φαγητά τους ανάρπαστα. Δοκιμάστε γκόγκες (χειροποίητα μακαρόνια), που σερβίρονται με φρέσκο βούτυρο και τυρί, σαΐτια (μικρές χορτόπιτες με λεπτό φύλλο), χοιρινό τυλιχτό σε παντσέτα και ντόπια κρέατα στα κάρβουνα. Όσοι έρθουν ξαναέρχονται και για τις καταπληκτικές τιμές του (Άγιος Ιωάννης, τηλ.: 27320 68375, από €12 το άτομο).