Like

Γύρη: Πού βοηθά και πόση πρέπει να τρώμε την ημέρα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Η γύρη των μελισσών, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί πλήρη θρεπτική τροφή για τον άνθρωπο, καθώς περιέχει όλο το φάσμα των πρωτεϊνών, τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, σάκχαρα και λίπη, και είναι ιδανική για την τόνωση του οργανισμού.

Η κ. Σοφία Γούναρη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών οικοσυστημάτων, η οποία θα είναι η βασική ομιλήτρια στο τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο μελισσοκομίας που θα ξεκινήσει αύριο στα Ιωάννινα, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τα θρεπτικό πρωτεϊνούχο προϊόν της μέλισσας, την γύρη. Οι μέλισσες, μαζεύουν την γύρη των ανθέων και την αποθηκεύουν στην κυψέλη, δίπλα στο γόνο για να τον τρέφουν, ενώ προσθέτουν και άλλες ουσίες που παράγουν οι ίδιες. Την γύρη συλλέγουν οι μελισσοκόμοι στο τέλος της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού με την βοήθεια παγίδων μέσα από τις κυψέλες.

Η κ. Γούναρη επισημαίνει πώς, παράλληλα με την υψηλή διατροφική και βιολογική αξία για τον άνθρωπο, είναι και προϊόν, «υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Στην γύρη έχουν αποδοθεί πολλές δράσεις, ωστόσο, «η επίδρασή της διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό», εξηγεί η ερευνήτρια, καθώς δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους. Επιστημονικές εργασίες έχουν αποδείξει, πως, ιατρικά βοηθάει στον προστάτη σε άνδρες άνω των 45 ετών και χρησιμοποιείται με καλά αποτελέσματα, σε ανορεκτικά ή με αναιμία άτομα. Υπάρχουν χώρες, αναφέρει η κ. Γούναρη, όπως η Γαλλία, η Ρωσία, η Λατινική Αμερική οι οποίες κάνουν έρευνα για τις θεραπευτικές δράσεις των προϊόντων της μέλισσας.

Η γεύση της γύρης δεν είναι σταθερή, αλλάζει χρονιά με την χρονιά ανάλογα με τα λουλούδια από τα οποία την συλλέγουν τα μελίσσια. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες, είναι μια κουταλιά της σούπας, ενώ για τα παιδιά ένα κουταλάκι του γλυκού. Μάλιστα, σε αντίθεση με τον βασιλικό πολτό μπορεί να φαγωθεί με γιαούρτι ή να μπει σε κάποιο χυμό. Η γύρη πρέπει να διατηρείται σε ψυγείο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη.

Επισημαίνεται, πως άτομα που θα φάνε για πρώτη φορά γύρη, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, κυρίως εάν παρουσιάζουν κάποια αλλεργία κατά την άνοιξη.

Η μελισσοκομική περίοδος βρίσκεται στο ζενίθ αυτό μήνα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αρισταίου Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων Τάσος Ποντίκης.

Πολλοί μελισσοκόμοι έχουν πραγματοποιήσει ήδη τον πρώτο «τρύγο» του μελιού και σιγά- σιγά μεταφέρουν τις κυψέλες στα βουνά, σε περιοχές με θυμάρι, όπου ανθίζουν διάφορα βότανα. Αυτή την περίοδο γίνεται και η συλλογή του βασιλικού πολτού ενώ ολοκληρώνεται η συλλογή της γύρης, του «ψωμιού των μελισσών», όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο κ. Ποντίκης το θρεπτικό προϊόν.

Η ερευνήτρια κ. Σοφία Γούναρη υπογραμμίζει ότι η μελισσοκομία στην Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική και πως θα πρέπει οι μελισσοκόμοι να οργανωθούν προκειμένου να τυποποιήσουν τα προϊόντα τους.