Ελλάδα

Διεθνής Τύπος: Η ρήξη και το φάσμα της χρεοκοπίας κυριαρχεί σε όλα τα πρωτοσέλιδα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Το «ελληνικό δράμα», η εικόνα ρήξης στο Eurogroup μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος και την άρνηση της προσωρινής παράτασης του προγράμματος, και το φάσμα της χρεοκοπίας που πλανάται πάνω από τη χώρα, κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης διεθνώς που καταγράφουν με συνεχή ροή τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στα «μέτωπα» της Αθήνας και των Βρυξελλών. Σχέδιο Β’, κεφαλαιακοί έλεγχοι ή κλείσιμο τραπεζών, ουρές στα ΑΤΜ στα πρωτοσέλιδα, αλλά και εκτιμήσεις ότι «δεν έχει τελειώσει, μέχρι να τελειώσει»…

Το κλείσιμο των τραπεζών ή επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων είναι οι κύριες επιλογές του χρηματοπιστωτικού συστήματος εφόσον δεν συνεχιστεί η έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γράφουν οι Financial Times, εκτιμώντας ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Τσίπρα πιθανώς δεν θα μπορέσει να κρατήσει ανοιχτές τις τράπεζες έως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ εστιάζει και το πρακτορείο Bloombergαναφέροντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «παραμέρισαν τις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας, στρέφοντας την προσοχή τους στον περιορισμό των συνεπειών από την επαπειλούμενη οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας τη στιγμή που οι πολίτες σχηματίζουν ουρές στα ΑΤΜ για να τραβήξουν όσα περισσότερα ευρώ μπορούν».

Η γερμανική Süddeutsche Zeitung, που πλέον έχει στην ιστοσελίδα της τον φάκελο θεμάτων «Η Ελλάδα στο χείλος», βάζει σε κείμενο ανάλυση φωτογραφία μία ουρά από ΑΤΜ και τον τίτλο: «Το δημοψήφισμα άρχισε ήδη».

Βάζοντας τίτλο «Οι κυνικοί των Αθηνών», η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει σε σχόλιό της το βράδυ του Σαββάτου πως πλέον «η χρεοκοπία φαίνεται αναπόφευκτη και τώρα είναι αργά για να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός». Έχοντας ήδη σε ξεχωριστά κείμενα περιγράψει τα σενάρια για τις επόμενες ημέρες και την απόφαση του Eurogroup να «προετοιμαστεί για χρεοκοπία», η εφημερίδα περιγράφει την εμφάνιση του Γ.Βαρουφάκη μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών το Σάββατο: «Ο καθηγητής εμφανίστηκε γνωρίζοντας και τώρα καλύτερα: Δεν προβλέπεται, είπε, νομικά, έξοδος από το ευρώ -ένα επιχείρημα τυπικά σωστό, που όμως τώρα δεν έχει σημασία».

Το Spiegel από την πλευρά του βάζει στο πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του τον τίτλο «ανοικτή ρήξη», και γράφει: «To Eurogroup σταματά το πρόγραμμα για την Αθήνα, οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν χωρίς τον Έλληνα υπουργό και δεν συζητούνται λύσεις αλλά μόνο επιρρίπτονται ευθύνες από τον έναν στον άλλο».

Το «ελληνικό δράμα» βρίσκεται στην κορυφή του ηλεκτρονικού πρωτοσέλιδου της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, η οποία γράφει πως το Eurogroup αποτιμά πλέον την χρεοκοπία, δεν παρατείνει την βοήθεια, και αναλαμβάνει την υπεράσπιση της Ευρωζώνης. Η εφημερίδα μιλά για «πανικό στην Ελλάδα και ανάληψη 700 εκατ. από τα ΑΤΜ σε διάστημα 24ώρου».

 «Eurogroup προς Αθήνα: Ο χρόνος έληξε» είναι ο τίτλος στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της Corriere della Sera, η οποία όμως και το σύνολο του ιταλικού Τύπου, μεταδίδει ταυτόχρονα τη δήλωση του Ιταλού υπουργού Πιερ Κάρλο Παντοάν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης για την Ιταλία.

«Στοπ στις διαπραγματεύσεις. Το Eurogroup προχωρά χωρίς την Αθήνα» αναφέρει η Stampa δίπλα στη φωτογραφία πολιτών μπροστά σε ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας. Η εφημερίδα γράφει για το Σχέδιο Β’ στο οποίο περνά πλέον το Eurogroup αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

«Ελληνική κρίση. Το Eurogroup περνά στο Σχέδιο Β’» είναι ο κεντρικό τίτλος στον δικτυακό τόπο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde κάτω από τη φωτογραφία του συνοφρυωμένου Γερούν Ντάισελμπλουμ.  Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο της Liberation υπό τον τίτλο «η Ευρωζώνη αρνείται να χορηγήσει παράταση στην Ελλάδα».

Φωτογραφία Ελλήνων να σχηματίζουν ουρές για αναλήψεις μετρητών βρίσκεται και στις ηλεκτρονικές σελίδες του BBC που παρακολουθεί στενά τις καταιγιστικές εξελίξεις. «Δεν έχει τελειώσει, μέχρι να τελειώσει. Αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι τέλος βρίσκεται επικίνδυνα κοντά» σημειώνει σε ανάλυσή του ο Κρις Μόρις επισημαίνοντας ότι η κατάρρευση των συνομιλιών πρέπει να εκληφθεί ως αποτυχία.

«Δεν έπρεπε να συμβεί έτσι. Είναι επίσης ένα τεράστιο στοίχημα για όλες τις πλευρές, και ένα πιθανό σημείο καμπής για την ιστορία της Ευρωζώνης. Θα υπάρχουν ακόμη εκείνοι που εργάζονται πυρετωδώς στο παρασκήνιο για συμβιβασμό, αλλά στην πράξη ουδείς έχει ακόμη υποχωρήσει» γράφει ο αναλυτής.

Με ζωντανή ροή παρακολουθεί τις εξελίξεις ο Guardian, όπως και όλο το τελευταίο δραματικό διάστημα, αναφέροντας ότι η ελληνική κρίση βαθαίνει καθώς το αίτημα παράτασης του προγράμματος δεν γίνεται δεκτό και για πρώτη φορά επέρχεται ρήξη στα 16 χρόνια της ιστορίας του κοινού νομίσματος.

Η Wall Street Journal αναφέρεται σε μακρά περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, που αρχίζει μετά την άρνηση  της αποδοχής του αιτήματος προσωρινής παράτασης του προγράμματος, η οποία και μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Οι ουρές στα ΑΤΜ για αναλήψεις μετρητών είναι και εδώ παρούσες μαζί με αναλύσεις σχετικά με το πώς μπορεί να λειτουργήσουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι καθώς και το ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας εντός ευρώ.

Φωτογραφία με ουρές στα ΑΤΜ συνοδεύει και το σχετικό άρθρο των New York Times, που αναφέρουν ότι η κρίση έφτασε σε απρόβλεπτη φάση με την ένταση να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο και τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να αυξάνεται ραγδαία.

«Η πόρτα είναι κλειστή» γράφει η ισπανική El Pais για τις διαπραγματεύσεις αναφέροντας ότι στις Βρυξέλλες εργάζονται για το Σχέδιο Β’. Η ΕΕ «διώχνει» την Ελλάδα από το Eurogroup και μελετά την έξοδό της από το ευρώ, αναφέρει η El Mundo.

Πρώτο θέμα είναι οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις και στο πρωτοσέλιδο τουRussia Today που αναφέρεται ότι το Eurogroup κινείται προς το Σχέδιο Β’, αλλά και της αγγλόφωνης έκδοσης του Al Jazeera.

ienimerosi.gr