Ελλάδα

Χρυσή Αυγή: Ξεκίνησε η δίκη – Φρούριο ο Κορυδαλλός

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ξεκίνησε η δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής που γίνεται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Η περιοχή, από νωρίς το πρωί, έχει αποκλειστεί.

Εκτός από τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής, που ήδη έχουν συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Σολωμού και Γρηγορίου Λαμπράκη, θα γίνουν και αντιφασιστικές συγκεντρώσεις. Η αστυνομία έχει από… νωρίς πάρει τα μέτρα της, αποκλείοντας δρόμους. Για την ώρα, πάντως, η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., όποιος δεν διαθέτει διαπίστευση, δεν θα μπορεί να πλησιάσει στο κτίριο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού όπου θα γίνει η δίκη.

Μέτρα, βέβαια, δεν λαμβάνονται μόνο εκτός της δικαστικής αίθουσας αλλά και εντός. Στο εσωτερικό της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας θα υπάρχει επίσης ισχυρή αστυνομική δύναμη υπό το φόβο προπηλακισμών μαρτύρων κατηγορίας από χρυσαυγίτες που θα βρίσκονται στο ακροατήριο.

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική Ομάδα στο «σκαμνί»

Σε λίγο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο θα συνεδριάσει στις φυλακές του Κορυδαλλού, θα ανοίξει τις πύλες του για να δικάσει μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις στα ελληνικά δικαστικά χρονικά. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του τρίτου πολιτικού κόμματος θα καθίσει στο σκαμνί για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Μίας κατηγορίας που οι βουλευτές και τα στελέχη αρνούνται, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη και δίκη.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση όμως, “η εγκληματική δράση της οργάνωσης είχε ως σκοπό την αντιμετώπιση των αντιφρονούντων και των ιδεολογικών της αντιπάλων, καθώς και την διάδοση των ιδεών της δια της βίας, με βάση οργανωμένο σχέδιο, το οποίο έφερναν σε πέρας τα τάγματα εφόδου”.

Η δικαστική έρευνα

Οι δικαστές που κληρώθηκαν να δικάσουν τα στελέχη και τα μέλη της Χρυσής Αυγής, θα ερευνήσουν μία σειρά από δολοφονικές επιθέσεις, με κυρίαρχη την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013, από όπου και ξετυλίχθηκε το κουβάρι της δράσης της Χρυσής Αυγής.

Αυτό που πρέπει να απαντηθεί αλλά και να αποδειχθεί-εάν είναι έτσι-είναι η εμπλοκή σχέση του αρχηγού αλλά και των βουλευτών με τις εγκληματικές πράξεις, τις οποίες οι ίδιοι αρνούνται.

Για την πλειοψηφία των μελών του δικαστικού συμβουλίου, η εγκληματική οργάνωση που φορούσε τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, δρούσε με την μορφή της πυραμίδας, με απόλυτο αρχηγό, τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Στην ακριβώς από κάτω βαθμίδα, βρίσκονταν οι βουλευτές, ή αλλιώς οι περιφερειάρχες, οι οποίοι έδιναν τις εντολές στους χαμηλότερα ιεραρχικά, δηλαδή στους πυρηνάρχες, τουτέστιν στους υπευθύνους των τοπικών οργανώσεων. Αυτοί με την σειρά τους “διέτασσαν” τα τάγματα εφόδου, τα οποία αποτελούνταν από ειδικά εκπαιδευμένα μέλη, με κατάλληλη σωματική διάπλαση, υπακούοντας τυφλά τις εντολές των ανωτέρων. Για τον εισαγγελέα Ντογιάκο, οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη είχε την έγκριση του αρχηγού.

Από το βήμα του μάρτυρα αναμένεται να περάσουν περισσότερα από 130 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων, θύματα, αλλοδαποί ή μη, και πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής που έφυγαν από την οργάνωση, αλλά ήρθαν ενώπιον της δικαιοσύνης και μίλησαν για τα όσα έζησαν μέσα στους κόλπους τους οργάνωσης. Σχεδόν όλοι τους ενώπιον των ανακριτριών Κλάπα και Δημητροπούλου, είχαν μιλήσει για την ιεραρχική δομή της οργάνωσης, για τις εντολές που μεταφέρονταν από πάνω προς τα κάτω, για την στρατιωτικού τύπου εκπαίδευσή τους, για τις επιθέσεις τους σε βάρος αλλοδαπών, αλλά και για την στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα.

Στην φαρέτρα των νομικών επιχειρημάτων των δικηγόρων των κατηγορουμένων έχει ήδη μπει η άποψη του δικαστή που μειοψήφισε στο συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδοθεί στους κατηγορουμένους η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης αφού δεν έχει αποδειχθεί ότι τα μέλη της επιδίωκαν οικονομικό όφελος.

Το δικαστήριο, με την απόφασή του επί των ενστάσεων που θα τεθούν- και αναμένεται να είναι πολλές- θα είναι αυτό που θα νομολογήσει.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθήσουν (με αλαφαβητική σειρά) οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

ineimerosi.gr