Ελλάδα

Αμερικανός πρέσβης: «Αν αποφυλακίσετε τον Ξηρό, οι ΗΠΑ θα το θεωρήσουν εχθρική ενέργεια»

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Το μήνυμα ότι η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί ουσιαστικά εχθρική ενέργεια στέλνει προς την ελληνική Κυβέρνηση ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πίρς.

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Πιρς χαρακτήρισε «μη φιλική» στάση προς τις ΗΠΑ την επικείμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

«Εάν ο Σάββας Ξηρός ή κάποιος άλλος που έχει αίμα Αμερικανών στα χέρια του, βγει από τη φυλακή, αυτό θα θεωρηθεί ως προφανής μη φιλική πράξη…» είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι μια πιθανή απελευθέρωση του εκτελεστή της 17Νοέμβρη θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα και τη στάση του Λευκού Οίκου στο ελληνικό ζήτημα.

«Θα θέλαμε να δούμε την Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση, αλλά προφανώς δεν μπορούμε και να αγνοήσουμε κινήσεις σαν και αυτήν» πρόσθεσε.

Στεκόμενος μπροστά σε μία πλάκα όπου ήταν χαραγμένα τα ονόματα των Αμερικανών που δολοφονήθηκαν από τη «17 Νοέμβρη», ο κ. Πιρς εξέφρασε το φόβο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών και άλλων κακοποιών.

«Οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι, άνθρωποι που έχουν διαπράξει απαίσια και τρομερά εγκλήματα, πρέπει να εκτίσουν όλη την ποινή τους στη φυλακή. Όχι στην άνεση του σπιτιού τους, περιτριγυρισμένοι από τους φίλους τους, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες τους».

Ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε ότι η απελευθέρωση των δολοφόνων από τη φυλακή, βεβηλώνει τη μνήμη των θυμάτων και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών τους.

Ακόμη, αποκάλυψε ότι για την υπόθεση αυτή υπήρξε διάβημα στις 2 Απριλίου από την αμερικάνικη πρεσβεία στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο. Επίσης, την ενόχληση της Ουάσιγκτον μετέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη εβδομάδα, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που το Μαξίμου κράτησε μυστική.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν τα εξής για ως προς την αμερικανική αντίδραση.

«Η δημοκρατία οφείλει να είναι γενναιόδωρη. Δεν υπάρχει θέμα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να εκτίσει κάποιος το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ’οίκον περιορισμό, με βραχιολάκι. Άλλωστε με την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές, έτσι είναι ασφαλέστερη η επιτήρηση».

Πάντως, η κυβέρνηση, ακόμη και μετά τις δηλώσεις του Τζον Κέρι φέρεται να εμμένει στην αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, επικαλούμενη λόγους υγείας. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θεωρούν πολύ πιθανό ο Σάββας Ξηρός να απορρίψει την ευεργετική για αυτόν διάταξη.

star.gr