Like

Φέρε τα πάνω κάτω! Ποια είναι τα οφέλη του να στέκεσαι ανάποδα;

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 
Σίγουρα γνωρίζεις τη shirshasana, τη στάση της γιόγκα όπου στέκεσαι με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω. Ίσως όμως δεν γνωρίζεις τι εξασφαλίζει για την υγεία σου!

Εάν κάνεις γιόγκα σίγουρα είναι η αγαπημένη σου στιγμή σε όλο το μάθημα –ή ο στόχος που θέλεις να πετύχεις μέχρι το καλοκαίρι. Η shirshasana, ναι, αυτή στην οποία στέκεσαι με το κεφάλι κάτω και τα πόδια στον αέρα δεν είναι μόνο μια από τις προκλήσεις όποιου ασχολείται με τη γιόγκα αλλά και ένα πραγματικό ελιξίριο ζωής και υγείας, αφού τα οφέλη του να στέκεσαι ανάποδα είναι πολλά! Ακόμα λοιπόν κι αν δεν είσαι φαν της γιόγκα, καλό είναι να μάθεις τι προσφέρει στο σώμα και στη διάθεσή σου η συγκεκριμένη στάση, αν την κάνεις κάθε μέρα –ιδανικά το πρωί!

Μειώνει τις τοξίνες

Όταν το σώμα είναι τοποθετημένο ανάποδα από τη φυσιολογική θέση του, το λεμφικό σύστημα εφοδιάζεται με περισσότερο αίμα κι έτσι εργάζεται πιο αποδοτικά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.

Αυξάνει τη συγκέντρωση

Κάνοντας αυτές τις «ανάποδες» στάσεις είναι σαν να πατάμε το κουμπί «reset» του εγκεφάλου μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι του δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστεί καλύτερα και έτσι έχουμε πιο καθαρή και αποτελεσματική σκέψη.

Καταπολεμά το στρες

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της γιόγκα, η στάση της κεφαλής γίνεται σε κάθε μάθημα προκειμένου να απομακρύνει το φόβο, την αγωνία και το στρες από το μυαλό και το σώμα. Σε συνδυασμό με σωστή αναπνοή, αυτή η στάση μπορεί πραγματικά να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του στρες.

Αυξάνει την ερωτική επιθυμία

Η συγκεκριμένη στάση κινητοποιεί την κυκλοφορία του αίματος τόσο στην υπόφυση όσο και στον υποθάλαμο, γεγονός που συμβάλλει στην έκκριση των ορμονών που σχετίζονται με τη σεξουαλική διάθεση, προσφέροντας βελτιωμένη ερωτική ζωή σε όποιον την κάνει. Επιπλέον, επειδή ανακουφίζει από το στρες και την κατάθλιψη, προκαλεί πιο ευχάριστη διάθεση στο άτομο –κάτι που συμβάλλει στην αυξημένη λίμπιντο.

Βελτιώνει τη λειτουργία της πέψης

Η φυσιολογική διαδρομή που πραγματοποιείται κατά τη διαδικασία της πέψης αναστρέφεται όταν στέκεσαι ανάποδα, επιτρέποντας καλύτερη αιμάτωση όλων των οργάνων που συμμετέχουν σ’ αυτή. Επιπλέον, κατά τη sirsasana, διάφορα υλικά που μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε κάποιο σημείο του πεπτικού σωλήνα απελευθερώνονται. Έτσι, το κόλον και το έντερο καθαρίζονται και είναι πολύ πιο υγιή. Για ακόμα καλύτερη πέψη, προσπάθησε να αναπνέεις από το διάφραγμα όταν κάνεις τη sirsasana για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη της.

Εξασφαλίζει καλύτερη υγεία του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής

Καθώς στέκεσαι με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω, για μια στιγμή μεγάλη ποσότητα αίματος κατευθύνεται στο κεφάλι και το πρόσωπο, μαζί με το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Έτσι, το δέρμα αποκτά υγεία και λάμψη, ενώ ακόμα και τα μαλλιά μπορεί να αργήσουν να ασπρίσουν!

Δυναμώνει τα χέρια, τους ώμους και τον κορμό

Για να εκτελέσεις σωστά τη shirshasana, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τα χέρια, τους ώμους και τον κορμό σου έτσι ώστε το περισσότερο από το βάρος σου να κατανέμεται σ’ αυτά. Αυτή η στάση ισοδυναμεί με μια προπόνηση αφιερωμένη στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Μειώνει τις πιθανότητες ισχαιμικού επεισοδίου

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά τέτοιου είδους στάσεις σπάνια παθαίνουν εγκεφαλικό, το οποίο συμβαίνει όταν υπάρχει κάποιο εμπόδιο κατά τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.