Ελλάδα

Βρυξέλλες: Χτίζεται συμβιβασμός με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Χείρα φιλίας έτειναν οι Βρυξέλλες προς την νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χθες το βράδυ από το Εurogroup προτείνοντας την ολοκλήρωση του 5ου ελέγχου με μια ακόμη τεχνική παράταση σε αντάλλαγμα της έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους περί το καλοκαίρι, σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου.

Πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση που μίλησε στο star.gr αμέσως μετά το Eurogroup αποκάλυψε πως οι εταίροι είναι έτοιμοι να ανταλλάξουν μεταρρυθμίσεις με την ελάφρυνση του χρέους μέσω επέκτασης της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων και μείωση επιτοκίων στο πλαίσιο ενός προγράμματος που το EWG έχει επεξεργαστεί εδώ και καιρό. Η πηγή που μίλησε στο star.gr προσδιόρισε το διάστημα που η μείωση θα εφαρμοστεί μέσα στο επόμενο καλοκαίρι.

Η ίδια πηγή έκανε λόγο για καλό κλίμα και για “μεγάλες προσδοκίες” των εταίρων για μεταρρυθμίσεις σε σημεία κλειδιά που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν παρουσίασαν πρόοδο όπως η φοροδιαφυγή, η δασμοαποφυγή, η διαφθορά και η ανασυγκρότηση του δημοσίου και της οικονομίας.

Το μήνυμα αυτό φέρεται να έχει μεταφέρει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και στον επόμενο υπουργό οικονομικών της χώρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που όπως αποκάλυψε είχαν τις προηγούμενες ώρες.

Πηγή του Συμβουλίου που σχολίασε το περιεχόμενο των επαφών Ντάισελμπλουμ με τον Έλληνα συνομιλητή του, έκανε λόγο για “καλό κλίμα” και “σύμπτωση απόψεων σε πολλά θέματα”.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε μήνυμα στη Αθήνα ότι “πρέπει να ζητήσει μια επέκταση της παράτασης του προγράμματος, εκτός και αν η νέα κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να κλείσει τον 5ο έλεγχο ως τις 28 Φεβρουαρίου”.

Υπάρχει μάλιστα αυξημένη πιθανότητα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να μεταβεί και στη Αθήνα προς το τέλος της εβδομάδας για συζητήσεις με την ελληνική πλευρά.

Από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ είναι σαφές ότι και στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προταθεί η λύση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων.

Την ίδια στιγμή πεπεισμένος ότι θα πρέπει να υπάρξει πραγματιστική προσέγγιση στο ελληνικό πρόβλημα και από τις δύο πλευρές φάνηκε ο πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζητώντας να γίνει σεβαστό και το δημοκρατικό πλαίσιο, αλλά “η οικονομία δεν άλλαξε σε μια νύχτα, τα προβλήματα είναι ακόμα εκεί και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν”.

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας του Συμβουλίου με τους εταίρους να συγχαίρουν το ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική του νίκη και να διαβεβαιώνουν διά στόματος Ντάιεσελμπλουμ πως “είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους”. Ο πρόεδρος του Εurogroup επιβεβαίωσε την κοινή βούληση των εταίρων να συζητήσουν την επόμενη μέρα, όταν τελειώσει η 5η αξιολόγηση και να ακούσουν την ελληνική πλευρά στην επόμενη συνάντηση της 16ης Φεβρουαρίου. Σημείωσε μάλιστα με νόημα την εκδηλωμένη πρόθεση της νέας κυβέρνησης να κρατήσει την Ελλάδα στο κοινό νόμισμα.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Μοσκοβισί μίλησε για “μια ξεκάθαρη δημοκρατική επιλογή που έκαναν οι Έλληνες πολίτες και την οποία αποδεχόμαστε” και δήλωσε την ετοιμότητα της Κομισιόν να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την νέα κυβέρνηση “όπως κάνουμε από το 2010”. Χαρακτήρισε θετικό βήμα ότι ο Α.Τσίπρας σχηματίζει κυβέρνηση από σήμερα “καθώς αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουμε τη δουλειά αμέσως”. Επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων “ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της”, αναγνώρισε τις θυσίες και τις δύσκολες επιλογές αλλά υπενθύμισε και την πρωτοφανή αλληλεγγύη της ΕΕ προς την χώρα.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επανέλαβε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι τεράστιες, ενώ σκοπεύει να ενημερώσει τον διάδοχό του για τα σκληρά και εύκολα σημεία της διαπραγμάτευσης ως τώρα.

πηγή